Historie

restaurant de gaanderij

Onze Historie

Hartstikke gezellig dat u geïnteresseerd bent in onze huiselijk restaurant in het hart van Leiden.

U bevindt zich in een monumentaal pand uit 1558 indertijd van TC Steffelaar.
Dit pand was onderdeel van de distilleerderij “de drie boompjes”, Het bedrijf was gehuiswest van het veilinghuis tot café de Uyl van Hoogland.
Hier werd door TC Steffelaar de beroemde Steffelaar jenever gebrouwen,

In Amsterdam is er in de Haringpakkersteeg nog een muuschildering te vinden met de tekst;
Het geluid in ieder bar “geef mij maar een Steffelaar” Dus er is hier op de Nieuwstraat heel wat gestookt en gedronken.

Boven in de zalen staan nog enkele aardewerken distilleerketels, manden en een flessenvul-machine. Onze toekomstwens is om één van de zolders om te toveren tot jenevermuseum met een klein gezellig barretje.

Later werd de stokerij Onder de Boompjes, dit hartversterkertje is nog steeds te koop in Schiedam. Dit bedrijf werd bestierd door de heer Bakker, Hij had ook een wijnopslag en stookte graag brandewijn en likeurtjes.

Toen Peter van de Hoorn het kocht in 1982 bleven er vele flessen kaneellikeur achter. De toenmalige uitbater serveerde deze in de koffie en zo ontstond de Leidse koffie en dit is nog steeds een Leidse traditie.

In de jaren 80 was de Gaanderij (betekent omkleedruimte van een priester ?!) een gezellige bistro met filmposters aan de muur van o.a. de Godfather en Turks fruit.
De bistro werd genoemd door de spareribs (bereid volgens een meegebracht Canadees recept) al 30 jaar het best bewaarde geheim van onze chefkok/eigenaar Harry bemelman.

De branderij bestond voorheen uit een bar en een restaurant op de bovenliggende vide en 2 zalen. De bar en vide zijn nu “de Bischop“. De zalen horen nu bij de Gaanderij en zijn heel geschikt voor borrel, diner of feest. Zij dragen nu de naam Gaanderij Zalen. In dit gedeelte van het pand en de keuken op middelweg 3 was vroeger een koffiebranderij gehuisvest rond 1900 onder de naam; De Koffiebaal Stokhuijzen & Verkouw.

Onlangs hebben wij een koffieblik uit 1935 via een Brocante uit York aangeschaft. We zijn hier erg trots op. Behalve een advertentie uit het Leidsch Dagblad uit 1935 is dit het enige tastbare van de oude koffiebranderij.

U kunt dus rustig een koffie met likeurtje bij ons bestelllen.

We hopen dat u een fijne avond heeft en dat u geniet van verse, creatieve, verassende gerechten in een charmante en makkelijke sfeer.

Dit doen wij met veel plezier samen met ons team.

Elles Bemelman

Scroll naar boven